<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/nmDvmnSrv14" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Predstavljamo vam novi spot sarajevske pop pjevačice Zuzi Zu. Ona je snimila cover poznate pjesme “Ederlezi” koju je Goran Bregović 1988. godine uradio za potrebe filma “Dom za vješanje”. ” Ederlezi” je popularna romska tradicionalna narodna pjesma posvećena Proljetnom festivalu koji simbolizuje početak proljeća, a slave ga Romi u čitavom svijetu 6. maja.

” Prvi put sam čula ovu pjesmu u studiju RTV Sarajevo kad sam snimala prateće vokale za filmsku muziku. Još tada mi se prosto zalijepila za dušu! U međuvremenu”Ederlezi”je postala svjetski poznata pjesma sa bezbroj različitih verzija snimljenih širom svijeta. Sve ove godine dok sam je pjevala žarko sam željela da i ja snimim svoju verziju” – priznala nam je Zuzi.

Kazala nam je da gdje god da je nastupala, bilo to u Evropi ili u našem regionu, publika je uvijek tražila da joj pjeva “Ederlezi”! Pjevala ju je i na koncertima Alen, Bebek & Tifa kao uvod Alenu Islamoviću za pjesmu “Đurđevdan”.

“Publika je uvijek bila oduševljena sa mojom izvedbom – kaže Zuzi Zu – tako da sam je prosto morala snimiti. Ali jako je teško uraditi novi zvuk na svjetski poznatu pjesmu! Htjela sam da bude posebna, drukčija i da ne bude kopija ni jedne druge verzije.”

Zuzi Zu već nekoliko godina pokušavala sa raznim aranžerima i muzičarima da uradi svoju verziju “Ederlezi” ali bez uspjeha.

” Uradila sam tri aranžmana, ali ni jedan nije imao orginalnost koju sam tražila. Tek prošle godine je poznati sarajevski virtuoz na gitari Muris Varajić u saradnji sa kompozitorom i producentom Amilom Lojom uradio jedan moderan i mističan aranžman koji me je oduševio. Ja sam, nadam se, pjesmu lijepo otpjevala i izradila posebnu gardarobu, a Invenio group je snimio jedan prekrasan, proljetni spot koji je sjajno uhvatio svu onu ogromnnu pozitivnu energiju ove pjesme koja nas je i okupila i nadahnula za ovaj cover.

Inače Zuzi Zu ne radi posebnu promociju oficielnih spotova već ih samo objavljuje na svom kanalu na youtube i na drštvenim mrežama. “Ederlezi” je zaista fantastičan, čaroban spot. Sami se u to uvjerite!

Share:
The official website of Zuzi Zu. All right Reserved 2018.